SMA Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İçindekiler
SMA Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
SMA Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Araştırıldığında birtakım tedavi seçenekleriyle karşılaşılması mümkündür. Fakat bu hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Halen günümüzde birtakım farklı tedavi yöntemleri deneniyor olsa da hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor. Fakat bu durum da tüm SMA hastaları için geçerli olamamaktadır. Zira bulunan tedavi süreçleri ve yöntemleri kişileri maddi açıdan epeyce zorlamaktadır.

Bu tedavide SMA hastası çocuğun yaşı ve hastalığın tipi oldukça önemli bir unsurdur. Tedavi süreci hastalığın semptomlarına ve akabinde hastanın yaşı ile ilgili bir düzeyde ilerler. Bu hastalıkta uygulanan tedavi yöntemleri ile hastalığın ilerlemesi ve oluşan semptomların hafifletilebilmesi mümkündür. Fakat kesin bir tedavisi olmamaktadır. Tedavi yöntemleri ile çocukta belirlen kas zayıflığı ve güçsüzlüğü, fonksiyon kaybı bir süre ertelenebiliyor. Bu tedavilerdeki amaç hasta çocuğun yaşam kalitesini yükseltmektir.
SMA Hastaları Tedavisinde Hangi Uzmanlık Alanlarına Gereksinim Duyulabiliyor?
SMA hastalığının farklı tedavi seçenekleri vardır. Bu tedavi yöntemleri uygulanırken hasta ayrıca farklı uzman hekimlerle de iletişim kurabiliyor. SMA hastaları genelde yaşamları süresince şu uzmanlık alanlarına gereksinim duyabiliyor.
- Göğüs hastalıkları uzmanları
- Nörologlar
- Ortopedi uzmanları
- Beslenme uzmanları
- Gastroenterologlar
- Ortopedistler
SMA hastaları bu ve daha birçok uzmanla iletişim halinde olabiliyorlar. Zira yaşamları boyunca bu uzmanlar tarafından yapılacak olan tedavilere ihtiyaç duyabiliyorlar. Ayrıca bu uzmanlık alanlarından farklı olarak SMA hastası çocukların ebeveynleri de çocuklarla birlikte bir psikolog, danışmanlık desteği alabilir. Bu hastalığın tedavi aşamasında yaşanabilecek ruhsal sıkıntılarla baş edebilmek adına bu uygulamalar oldukça önemlidir. Aynı zamanda ebeveyn eğer SMA hastası çocuğu dışında çocuk planlıyor ise mutlaka SMA danışmanlık desteği almalı ve bu şekilde genetik araştırmasına yönelmelidir.
Solunum Desteği
SMA hastalığını yaşayan kişilerde kas zayıflığı ve güçsüzlüğü görülürken aynı zamanda hastayı zorlayan bir semptomda solunum sıkıntısı yaşanmasıdır. Kaslarda yaşanan güçsüzlük ve kasların zayıflaması solunum sıkıntısına yol açmaktadır. Böylelikle nefes alma konusunda sıkıntı yaşayan SMA hastalarına solunum desteği sağlayan tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. SMA hastaları maske takarak yada bir ağızlık kullanarak daha rahat nefes alabilirler.
Ağızlık kullanarak nefes alma konusunda destek alan kişiler bu hastalığı hafif şekilde geçirebilen hastalardır. Fakat her SMA hastası bu şekilde şanslı olamamaktadır. Hastalığın seyri ağır ilerleyen kişiler ise akciğerlerin genişlemesini sağlayan solunum cihazı ile nefes alabilir. Solunum cihazı desteği ile sağlanan hava nefes borusuna yerleştirilen bir tüple hastanın akciğerlerine gönderilir.

Solunum hususunda önemli bir etken olan hava cihazı SMA lı çocuklarda sıklıkla kullanılmaktadır. Zatürre oluşumunu önleyebilir.
Hareketlilik Ve Fonksiyon Desteği
SMA hastası olan çocuklar yaşıtlarına kıyasla birtakım aktiviteleri yapmakta zorlanabiliyor. Bu çocuklar uzun zaman boyunca sürebilecek fonksiyon ve hareket desteği içeren tedavi yöntemlerinden ve terapilerden oldukça fazla yararlanmak isterler. Böylelikle çocuk fiziksel manada terapilerden destek görerek yaşıtlarıyla aynı aktiviteleri yapabilir. Çocuğun yaşam kalitesi böylelikle yükselebilir. SMA hastası olan çocuklara uygulanan fizik tedavilerinde çocukların eklemlerinde oluşabilecek yaralanma ve darbelerden korunmaları için fiziksel egzersizler uygulanmaktadır.
Bu egzersizlerin varlığı ile çocukların kaslarının esnekliği arttırabilirken aynı zamanda kasların güçlülüğünün geri kazanmasına yardımcı olunmaktadır. Hareket kısıtlığından oluşabilecek olan ağrıların giderilmesi için yine bu egzersizlerden yararlanılır. Solunum sıkıntısı yaşanmaması için fizik tedavi sırasında uygulanan egzersizlerin önemi büyüktür. Bu egzersizler ile hasta çocuklarda solunum sıkıntısı çok fazla yaşanmamaktadır.
Gıda Desteği
SMA hastalarında görülen besleme zorluğu ve beraberinde gelişen yutkunma güçlüğü gibi problemlerin varlığı çocuklarda zatürre hastalığının oluşmasına zemin oluşturabilir. Zira beslenme düzeninde meydana gelen sıkıntılar ve beslenme esnasında yutma, çiğneme gibi problemler çocuğun düzenli beslenememesine neden olmaktadır. Bu hastalığı yaşayan çocuklar beslenme düzeni oluşturamadıkları ve hareket kısıtlığı yaşadıkları için kilo sorunuyla karşılaşabiliyorlar.
Zira SMA hastası çocuklarda kalori oranları yüksek gıdaları tükettiklerinde bu enerjiyi yakacak bir hareket ve egzersiz yapamadıklarında kilo almaları kaçınılmazdır. Hatta kimi SMA’lı hastalarda obezite görülebiliyor. SMA hastası çocuklarda beslenme düzeni oturtmak, kalorisi yüksek gıdalardan hastayı uzaklaştırmak için diyetisyenle beraber beslenme programı oluşturulmalıdır.
Omurga Deformitesi
SMA hastası çocuklarda omurga deformitesi oluştuğunda omurgada yaşanan sorunun giderilmesi için atel ve korse gibi ekipmanlardan faydalanılabilir. Veya omurganın düzeltilmesi için cerrahi operasyon uygulanabilir.