Selçuk Yaşar Kimdir? (2023)

İçindekiler
Selçuk Yaşar Kimdir?
Selçuk Yaşar Kimdir?
Selçuk Yaşar, 17.01.1925 tarihinde Rodos’ta doğdu. Ortaokulu İzmir’de, liseyi İstanbul’da bitirdi. Ortaokulu İzmir Saint Joseph Orta Okulunda tamamlamıştır. Liseyi de İstanbul’daki Fransız Saint Joseph Lisesinde bitirmiştir. İyi derecede Fransızca bilmesini bu okullara borçludur. Takvimler, 1948 yılını gösterdiğinde de İzmir Ticari İlimler Yüksek Okulundan mezun oldu. Annesi İstanbullu, babası Rodoslu olan Selçuk Yaşar İzmir Kemeraltında babası ile ticaretle uğraştı. Daha sonraki yıllarda boya sektörüne girdi ve boya üretim yapmak için kardeşiyle ve babasıyla beraber 1954 senesinde Dyo’yu kurdu. Dyo boya fabrikası Türkiye’nin ilk boya fabrikasıdır. Selçuk Yaşar’ın günümüzde, 21 şirketi, iki vakfı vardır. 2001 yılında kurduğu Yaşar Üniversitesi Onursal Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Selçuk Yaşar ve İlkler
Selçuk Yaşar yaşamı boyunca birçok ilke imza atmıştır. Öncülük ettiği birçok yatırımı Türkiye’ye kazandırmıştır. Bunu tarihsel olarak sıralayabiliriz.
- 1965 senesi, ilk mikronize maden tesisi,
- İlk özel sektör resim yarışması (DYO-YAŞAR EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI),
- 1968 senesi, ilk matbaa mürekkepleri üretimi,
- 1973 senesi, ilk özel sektör süt fabrikası, Pınar Süt,
- 1974 senesi, ilk 1100 yataklı tatil köyü, Çeşme Altın Yunus1982 senesi, ilk özel sektör kağıt fabrikası, Viking Kağıt 1984 senesi ilk geri dönüşümsüz ambalajda kaynak suyu şişelemesi, Pınar Su
- 1985 senesi, ilk kültür balığı tesisi, Pınar Deniz,
- 1985 senesi, ilk özel sektör entegre et tesisi, Pınar Et,
- Selçuk Yaşar müzesi, ilk özel sektör resim müzesi,
- 1987 senesi, Türkiye’nin ilk balık yemi üretim tesisi, Çamlı Yem,
- 1997 senesi, Türkiye’de expander teknolojisi ile ilk hindi yemi üretimi, ilk beyaz ırk sözleşmeli hindi besiciliği Çamlı Yem
Selçuk Yaşar Kimdir?
Selçuk Yaşar atmış olduğu bu ilkler imzası ile birçok sektöre doğrudan katkı sağlamıştır. Turizm, gıda, hayvancılık, dış ticaret, kâğıt ve enerji alanları başlıca odak sektörlerdendir. Bu sektörler Türkiye’nin ihtiyaçları noktasında çok önemli bir potansiyel barındırmaktadır. Selçuk Yaşar’ın bu potansiyeli görmesi onun başarısı için kilit bir nokta olmuştur. Çünkü buradan hareketle yaptığı atılımlar son derece kıymetlidir. Bütüncül bir yaklaşımla Selçuk Yaşar’ın vizyonel bir kişilik olduğunu anlayabiliriz. Bu vizyonel yapısı onu çok yönlü bir iş adamı yapmıştır.
Yönetici Selçuk Yaşar
Birçok iş adamı iyi bir girişimci olduğu kadar aynı zamanda iyi bir yöneticidir de. Zaten girişimcilik, yöneticilik ve ticaret birbiriyle iç içe bir yapıdadır. Selçuk Yaşar da bu noktada bunun en başarılı örneklerindendir. Selçuk Yaşar birçok yöneticilik tecrübesine sahiptir.
- Danimarka’nın İzmir Fahri Baş Konsolosluğu
- TÜSİAD Türkiye Sanayiciler ve İş adamları Derneği üyeliği
- Ege Sanayicileri ve İş adamları Derneği kuruculu üyeliği
- Karşıyaka SK Onur Kurulu Başkanlığı
- Ege Ekspres Gazetesi, Devir Dergisi ve Gazete Ege kuruculuğu
- Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’nın ve Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı’nın kurucusu
- SETBİR Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği kurucu üyeliği
- DESAD Deniz Ürünleri Sanayicileri Derneği’nin kurucu üyeliği
- BOSAD Boya Sanayicileri Derneği Danışma Kurulu üyesi
Selçuk Yaşar Kimdir?
Kurucusu olduğu ve başkanlığını yürüttüğü başlıca yapılardır. Aynı zamanda bu vakıflar aracılığıyla çeşitli okullar yaptırmıştır. Bunlardan en bilineni Yaşar Üniversitesi olarak karşımıza çıkıyor. İzmir’de bulunan Yaşar Üniversitesi 2001 senesinde kuruldu ve 2002-2003 akademik senesinde eğitim vermeye başladı. Selçuk Yaşar ilkleri ve yönetici kimliği ile genç girişimcilere, genç iş insanlarına model olmaya devam ediyor. Neredeyse bir asra yaklaşan yaşamı hayata dair birçok ipucunu içerisinde barındırıyor. Bu ipuçları başarının anahtarı konumunda yer alırken aynı zamanda çok yönlü olmanın da mümkün olduğunu bizlere gösteriyor.