Kendini Nasıl Dinlersin? Kendini Tanıma Yolları Nelerdir?

İçindekiler
Kendini Nasıl Dinlersin?
Kendini Nasıl Dinlersin?
Artık günlerin daha acımasız ve yoğun olduğu zamanlara geldik. Büyüyoruz, büyüdük fakat hala kendimizi dinlemek yerine boş gürültüler içerisinde hapis yaşıyoruz. Gün içinde çok fazla boş muhabbete, gereksiz söylemlere, farklı streslere maruz kalabiliyoruz. Hal böyle olunca kendimizi dinlemeye fırsatımız bir türlü olmuyor. İnsanın kendini dinlemesi için önce kendini tanıması gerekir. Büyümek sadece bir birey olduğunu ve kendini tanıdığını göstermez.

Büyüdük ama nasıl?
Büyüyoruz evet her geçen saniye biraz daha büyüyoruz. Fakat bu büyümeler hayat tecrübelerimiz, yaşadıklarımız mı bizi büyütüyor? Yoksa düşünceleri mi büyüyor insanın. Sessiz, sakin bir ortamda oturup düşünün sizi büyüten şey ne? Herkesin hayattaki dönüm noktası farklıdır. Ne zaman büyüdüğümüzü hissetsek ayrı bir sorumluluk ile karşı karşıya kalıyor olabiliriz. Bu durum bizi yaşantıların büyüttüğüne yorar. Fakat aslında öyle değildir. Yaşarken gördüklerimiz ve yaşamak istemediklerimiz aslında büyütür bizleri.
İnsan tecrübeleri ile mi tanır kendisini?
Tecrübeler insanın kendini keşfettiğinin yeni bilgilerle doldurduğunun göstergesidir. Tecrübeli insanların hep kendisini daha iyi tanıdığını zannederiz. Durum böyle değildir. Tecrübe yalnızca faydalanılacak bir şeydir. Ama asıl olan insanın kendisini tanıması ve ona göre hareket etmesidir.
Kendini Tanıma Yolları Nelerdir?
Kendini Tanıma Yolları Nelerdir?
– Ben kimim?
Ben Kimim? Sorusu ile başlayabilirsiniz. Kim olduğunuzu sizden daha iyi bildiğini öne süren insanlar çıkabilir. Fakat o insanların gördüğü yalnızca sizin dışa vurumunuz ve ona karşı olan davranışlarınızdır. Sizi tanıyan insanlara sorun önce nasıl biri olduğunuzu. Sonra tanımayan insanlara dış görünüşünüz ile nasıl bir insan olduğunuzu tahmin etmenizi isteyin. Söylenenleri bir çuvala koyun ve birbiri içerisindeki dengeyi kurmayı çalışın. Aslında o denge sizin içsel kişiliğinizin bir parçası olacaktır.
– Nelerden Hoşlanırım, Hobilerim Var Mı?
Ben kimim sorusunun ardından sorulması gereken en önemli sorulardan bir tanesi aslında hoşlandıklarınız ve hobileriniz olmaktadır. Bu sorunun cevabı sizin aslında ne tür aktivitelerden hoşlandığınızı ve zamanınızı nasıl geçirmek istediğinizi anlatır size. Bu bilgileri de aynı çuvala dahil edebiliriz. Gittikçe çuvalımızın içi doluyor fakat tam olarak tatmin etmiyor asla çünkü daha birçok faktöre ihtiyacımız olabilir.

– Çevremi Neye Göre Seçiyorum?
Çevre konusu aslında insanın kişiliğini değiştirebilecek en büyük etkendir. Çocuk yaşlarda girdiğimiz çevreler, bu çevrelerdeki insanların davranışları kadar söylemleri de çok önemlidir. İnsanı değiştiren hususlardan biri günlük olarak görüştüğümüz insanlardır aslında. Buna şu şekilde yaklaşabiliriz. Doğduğumuz ve büyüdüğümüz ailenin gelenek görenekleri, davranış biçimleri, konuşma şekilleri aslında bizlerin de hayatını değiştiren durumlardır. Çok fazla farkedemiyor olsak da konuşma şeklimizden davranışlarımıza kadar ailemize benzeriz. Bazen aykırı olabiliriz fakat her zaman içimizde bir parça taşırız.
Çocuk yaş iken eğilir atasözü de aslında bu durumdan türemiştir. Belli bir yaşa kadar aile ile eğilsek de sonraki yaşantımızda bizleri çevremiz eğitir. Kötü çevre, mahalle tabiriyle bulunduğumuz yerlerde davranışlarımız ve konuşma tarzlarımız kısa zamanda değişebilir. Bu durum aslında kendi benliğinizi kaybedip farkla yönlere eğilmenizi sağlar.
Çevre bu durumlardan dolayı seçerken en çok dikkat edeceğimiz konudur. İnsanın kendisini tanıması için çevresini de tanıması gerekmektedir. Nasıl bir insan olduğunuza siz den çok çevrenizin size yapıştırdığı davranışsal ve düşünsel aktiviteler karar verir.
Kendimi Tanıdım Çevremi Tanıdım Ben Kimim?
Kendinizi tanıdıktan sonra artık kim olduğunuzu daha iyi biliyorsunuz. Evet siz bir insansınız, hepimizin olduğu gibi bir insan. Herkesi birbirinden ayıran bir özelliğiniz de var henüz belki de farkında bile değilsiniz o özelliğin. Bu özellik belki de tecrübelerinizde saklıdır ve bir anda aslında sizi siz yapanın o olduğunu anlamanızı sağlayacaktır.
Artık Kendinizi Dinleyebilirsiniz
Bütün adımları tek tek uyguladıysanız kendinizi tanıyor ve dinlemek için sadece ne yapmanız gerektiğini düşünüyorsunuzdur. İnsanın kendini dinlemesi için en uygun an uyumadan önce geçen yarım saattir. Her günün sonunda o gününüzü değerlendireceğiniz sonrasında iyisiyle kötüsüyle yaşadığınız o günü kendinize itiraf edeceğiniz yaklaşık yarım saat. Sessizliğin içerisinde iç sesinizle dertleşirken, kendi içinizde olup bitenleri neler yapabileceğinizi ve yaşadığınız durumların pozitif veya negatif olup olmadığını tartışabilirsiniz. Bu durumlar sizin daha fazla rahatlamanıza kendinizi keşfetmenize ve hayatta daha emin adımlarla yürümenize yardımcı olacaktır.
Sizde kendi düşüncelerinizi yorumlarda veya kendi kalemizle anlatmak isterseniz iletişim kutumuza uzun uzun anlatabilirsiniz.