İyilik Nedir? İyi İnsan Kime Denir?

İçindekiler
İYİLİK NEDİR?
Günümüzde artık ‘’iyilik’’ adı altında yapılan bütün eylemlerde aslında bir çıkar ilişkisi aramaya başladık. Yazımıza öncelikler iyiliğin ne anlama geldiğini anlatarak başlayacağız.
İyilik farklı dallarda farklı şekillerde tanımlanmış bir eylem veya bir kelimedir. Psikoloji iyiliği ‘’kendini mutlu ve sağlıklı hissetme durumu’’ olarak açıklıyor. Bu tabi ki yalnızca sözlük anlamı ve insan sağlığı özelinde bir yorum.

Felsefe de ise bu iyilik kısaca ‘’özneye faydalı olma durumu’’ olarak açıklanır. Bu da demek oluyor ki iyilik felsefi olarak bir kişi, toplum veya sınıfa yarar sağlayan olgunun niteliğidir. Günümüzde ise daha çok yarar sağlayan olgunun geri dönüşümlü çıkar ilişkisine dönmüştür.
İyi İnsan Kime Denir?
İyilik karşıdan hiçbir beklentisi olmadan yapılan bir eylemdir. İyilik yapmak aslında insanın içinden gelmesiyle birlikte olabilecek bir durumdur. Aile zoru, şirket zoru veya bir üçüncül kişinin ricası ile yapılması bu durumu gönülsüz bir eyleme dönüşür. Gönülsüz yapılan her eylemin sonunda bir çıkar beklentisi yatar. Günümüzde gerçekten yardıma muhtaç birçok hasta ve aile bulunmakta. Bazı sosyal medya fenomenleri ellerinden geldiğince destekle bulunuyor ve bir iyilik akımı yaratmaya çalışıyorlar.

Günümüz ekonomik koşullarında maddi yardım olanağı oldukça zorlanırken özellikle SMA hastalığı gibi hastalıklara yakalanan çocukların, asla o yüksek meblağları karşılayamayacak aileleri fazlasıyla yardıma muhtaç kalıyor. İyilik yapmak karşındaki kişinin yüzünde bir tebessüm oluşturmaktır.
Elbette şimdiye kadar sadece maddi yapılan yardımların iyiliğe dönüşümünü konuştuk fakat iyilik eylemi sadece maddi olarak yapılmamaktadır. En basit örneği ile bir yaşlığı karşıdan karşıya geçirmekte bir iyilik, bir tebessüm sebebidir. İnsanların yüzünde oluşan tebessüm ile mutlu olan insanlar gerçekten yaptıkları iyilikleri en derinden hissedenlerdir. Bulunduğumuz koşullarda insanlar artık tamamen birbirinden uzaklaşmış durumdalar. Mahalle içlerindeki sıcak ilişkileri komşuluk ilişkileri artık eskisi kadar sıkı ve içten değildir. Geçmiş zamanlara bakarsak eğer bir apartmanda veya mahalledeki müstakil evinde insanlar birbirine yardım eder yüzlerindeki o iyiliğin yansıması olan tebessüm asla azalmazdı.
Şimdilerde ise bir kapıyı çalıp su istemeye korkuyor insan. Acaba evin sahibi kim su istesem ne der? Yanlış anlar mı gibi birçok soru ile doluyor insanların kafası. Geleceğimiz güzel ilerlemiyor fakat bu durum yine bizlerin elinde olan bir durum. Bunu yeni gelen nesil olarak çözmemiz gerekiyor. Eski günleri yad ederken geleceğimizi de ona göre planlamamız gerekiyor. Yüzünüzden tebessüm hiç eksik olmasın, siz bir insanın yüzünü güldürürken o tebessümü çevrenize yaymalı ve iyiliği yaygınlaştırmak için emek sarf etmelisiniz. İyilikle dolu zamanlara…..