Etkili Konuşma Yolları Nelerdir? Nasıl Etkili Konuşabilirim?

İçindekiler
Etkili Konuşma Yolları Nelerdir? Nasıl Etkili Konuşabilirim?
Etkili Konuşma Yolları Nelerdir? Nasıl Etkili Konuşabilirim?
Etkili konuşmak için öncelikle kendinizi tanımanız gerekmektedir. Kendinizi etkili bir şekilde ifade etmek için öncelikle kendinizle konuşmaya kendinizi ikna etmeye çalışabilirsiniz. Etkili konuşmak herkesin becerileri arasında olan bir konuşma yöntemi değildir. Hayatımızın uzun bir döneminde rutin ve sabit bir konuşma biçimi ile devam ettiğimiz için farklı teknikler öğrenmemiz çok mümkün olmuyor. Etkili konuşmanın asıl amacı karşımızdaki insanı

etkilemektir. İster konuşarak istersek de bir metin ile karşımızdaki insanı etkilememiz ve istediğimizi gerçekleştirmemiz gerekmektedir.
Etkili konuşma iki ana unsurdan oluşur. Bunlar söyledikleriniz ve bu söylediklerinizi nasıl söylediğiniz diyebiliriz. Bu durumu şu şekilde örneklendirebiliriz. Arkadaş ortamında veya evde konuştuğunuz, yazdığınız konuşmaları bir sunum veya röportajda kullanamayacağınızı bu konudaki en büyük örneklerdendir.
Etkili konuşmada önemli faktörlerden bazıları beden dili ve ses tonudur. Doğru ses tonunu mimikleriniz ile birleştirdikten sonra yapmanız gereken tek şey doğru kelime seçimidir. Şimdi etkili konuşma tekniklerini inceleyelim.
Etkili Konuşma Teknikleri Nelerdir?
Yukarıda genel manada anlattığımız etkili konuşma yollarını şimdi daha basit be açıklayıcı halde maddeler halinde size anlatacağız.
1.Etkili Konuşmak İçin Hazırlık Aşaması Nedir?
Belirli bir topluluk önünde konuşma yapacaksanız eğer kendinizi o ortama hazırlamanız gerekmektedir. Konuşma yapacağınız ortamlarda gelen misafirlerin ya da seyircilerin öncelikle sizin anlatacağınız konu ile ne kadar alakalı olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Farklı sektörlerden olan insanlara farklı konularda konuşma yaparsanız çok da etkisi olmayacaktır.

Kişi sayısı etkili konuşmanız için size olumsuzluk olarak görülebilir. Fakat kalabalık ortamlarda yapılan konuşmalar daha fazla insana dokunacağı için sizi daha iyi motivasyon edecektir. Kalabalık ortamlarda genellikle heyecan duygusu ön planda olduğu için kendinizi sakinleştirmeniz gerekmektedir.
Konuşmalarınıza bir ezber metni üzerinden çıkmayın. Bir metin üzerinden pratikler yaparak konuşmaya çıkın. Her zaman bir metne bağlı kalmamalısınız. Metin kafanızı karıştırabilir. Kendi yorumunuz her zaman daha çok dikkat çeker.
2.Etkili Konuşmak İçin Yavaş Konuşmak Gerekir
Etkili konuşmak için ezber bir metin ile çıkarsanız unutmamak için hızlı hızlı konuşmak durumunda kalabilirsiniz. Pratik yaparak çıktığınız konuşmada etkili olabilmek için konuya tamamen hâkim olduğunuzu karşınızdakilere kanıtlamanız gerekmektedir. Bu yüzden de anlatacaklarını yavaş yavaş, halk dilinde olduğu gibi tane tane anlatmanız gerekmektedir.
3.Etkili Konuşmak İçin Göz Teması Kurun
Topluluk önünde veya baş başa bir konuşmada aslında en önemli faktörlerden biri göz temasıdır. Karşınızdaki insanlarla göz teması kurmadan yaptığınız konuşmalar sıkıcı ve etkisiz olmaktadır. Genelde insanların en çekindiği durumlardan da biridir göz teması. Göz temasından utanmak ya da çekinmek, sürekli göz kaçırmak karşınızdaki insanlar tarafından olumsuz olarak değerlendirilir. Göz teması güveni de arttıracaktır.

4.Etkili Konuşmak İçin Ayrıntılara Dikkat Etmeniz Gerekmektedir
Doğru ve etkili konuşmada bulunduğunuz ortam veya karşınızdaki kişilerin anlattıklarınızın en çok neresine dikkat ettiğiniz, soracakları soruların tam olarak nereye bağlandığını kafanızda hızlı bir şekilde test etmeniz gerekmektedir. Bunun yanında farklı bir teknik ile devam edebilirsiniz. Konuşmanızın içerisinde aslında o an ki dinleyicilerin birçoğunun fark edemeyeceği birkaç hareket veya söz ekleyin. Nasıl yaparım diyeceksiniz.
Örnek vermek gerekirse bu durumu özellikle anlatımlarımızdaki odak anahtar kelimeleri vurgulayarak veya farklı ses tonlarında söyleyerek insanların dikkatini bu ayrıntılarla çekebilirsiniz.
5.Etkili Konuşmak İçin Ses Tonunuzu İyi Ayarlayın
Etkili konuşmada karşınızdaki insanları ikna etmek, bilgileri aktarmak ve insanların sıkılmamasını sağlamak için en önemli faktör ses tonu ayarıdır. Sabit bir ses tonu ile konuşursanız karşınızdaki insanların sıkılacağını söylemek isteriz. Belli aralıklarla dinleyicilerin dikkatini çekmek için ses tonunuzu vurgulu veya daha sakin yapabilirsiniz. Bu durum karşınızdaki insanların ilgilini çekecektir ve interaktif bir şekilde konuşmanızı tamamlamanızı sağlayacaktır.

6.Etkili Konuşmak İçin Duygunuzu Katın
Etkili konuşmanın bir diğer maddesi de duygularınızdır. Aslında yukarıda da bu durum hakkında ufak bilgiler vermiştik. Etkili konuşmak için bir metne bağlı kalmanız karşınızdaki insanlarda bilgisiz gibi düşüncelere de yol açmaktadır. Etkili konuşmak için kendi yorumlarınızı ve duruma dair duygularınızı konuşma içerisinde belirtmeniz gerekmektedir.
7.Etkili Konuşmak İçin Doğru Kelimeleri Kullanın
Etkili konuşma yönteminin duygularla ve düşüncelerinizle iletmeniz için net ve doğru kelimelerle konuşmanız gerekmektedir. Kelime dağarcığınızı geliştirin. Kelimeler sizlerin kendinizi daha doğru ve net bir şekilde ifade etmeniz gerekmektedir. Konuşmada kendi yolunuzu doğru kelimelerle siz seçin.
8.Etkili Konuşmak İçin İnteraktif Konuşma Yapın
Sadece sizin anlatımını yaptığınız konuşmalarda dinleyicilerin bir süre sonra sıkılması ya da anlattıklarınızı tam olarak algılayamaması söz konusu olmaktadır. Bu durumda yapmanız gereken şey soru cevap şeklinde veya dinleyicilerin fikirlerini alarak ilerlemenizdir. İnteraktif konuşmalarda dinleyiciler sıkılmadan dikkatle dinlemek durumunda kalırlar. Bu durum sizin de daha etkili konuşmanıza fayda sağlar.
Kelime Dağarcığınızı Geliştirmek İçin Kitap Okuyun
Kitap okumayı alışkanlık haline getirin. Yapılan araştırmalara göre kitap okuyan insanların konuşmalarda ve günlük hayatlarında daha etkili konuşmaktadırlar. Günlük konuşmalarınızdaki rutinden çıkmanız farklı kelimeler ile daha doğru bir şekilde kendinizi ifade etmeniz gerekmektedir. Bu durumda yeni kelimeler öğrenip konuşma esnasında doğru kelimeyi seçebilmeniz için bol bol kitap okumanız gerekmektedir. Sadece eğlenceli kitaplarla değil bilgilendirici kitaplar ile de bilgilenebilir okuma alışkanlığı kazanabilirsiniz.
Benzeri yazılarımıza ulaşmak için aklınıza takılanlar kategorimize göz atabilir, kendi anlatımlarınızı yayımlamak için iletişim kutumuza yazılarınızı bırakabilirsiniz veya sendeanlat@sendeanlat.com mail adresimiz üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.
Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan da takip etmeyi unutmayınız.