Aklınıza Takılanlar

Doğru Nefes Alma Teknikleri Nelerdir? – 2023

İçindekiler

Doğru Nefes Alma Teknikleri Nelerdir?

Doğru Nefes Alma Teknikleri Nelerdir?

Nefes almak ve vermek hayatımızda kendi isteğimizin dışında yaptığımız bir harekettir. Bu hareketi ne kadar doğru yapıyoruz bilmiyoruz fakat doğru teknikler ile daha etkili bir nefes alıp verme mümkün. Ağız vasıtasıyla nefes alıp vermek, yüksek şiddetli egzersizlerde oksijen azlığının konu edildiği durumlar çerçevesinde vücuda alınan oksijeni artırmak amacıyla kullanılır. Burumuzun ucundaki kıllar sayesinde yabancı maddeleri filtre ettiği biliniyor. Burnumuzun, her ne kadar karmaşık bir yapısı olsa da son derece işlevsel bir organ olduğu söylenebilir. Ayrıca nefesimiz burun deliklerimizden girip süzülürken nemlenerek beden ısımıza uygun bir seviyeye gelerek uyum sağlar.

Doğru Nefes Alma Teknikleri
Doğru Nefes Alma Teknikleri

Bazı insanlar nefes alıp vermeyi bu kadar önemsemiyor fakat özünde nefes alıp verme kalitesi hayat kalitemizi doğrudan etkiliyor. Vücudumuza giren oksijenin yapısı, miktarı ve şekli bizim hücrelerimizin beslenmesini etkiliyor. Oksijeni doğru bir şekilde alırsak vücudumuza hücrelerimizi doğru bir şekilde beslemiş oluruz. Bu beslenme sonucu da yaşam kalitemiz artıyor. Çeşitli nefes egzersizleri ile daha etkili nefes alıp vermek mümkün. Bunun için bilimsel verilerden faydalanmak son derece önemli bir konumda yer alıyor. Çünkü bu konuda birçok çalışma yapılıyor ve insanlığa sunuluyor. Bunlardan faydalanmak bu tekniklerin öğrenmesi ile eş değer nitelikte yer alıyor.

Soluk Borunuzun Temizliği

Temizlik hayatımızın birçok alanında karşımıza çıkan ve düzenli olarak yapmamız gereken bir şey olarak biliniyor. İlk olarak sabah uyandığımızda uyuduğumuz odanın camını açmamız gerekiyor. Çünkü uzun süredir aynı ortamda kalarak oraya uyum sağlamış oluyoruz.

Doğru Nefes Alma Teknikleri
Doğru Nefes Alma Teknikleri

Odamızın camını açtıktan sonra 30 defa nefes alıp veriyoruz ve bu sayede nefes borumuzu bütünüyle temizliyoruz. Dışarı çıkıldığı zaman hiç olmazsa otobüse binene kadar ya da arabaya binene kadar yapabildiğimiz kadar doğru bir şekilde nefes alıp vermek önemli. Bu cam açmayı akşam yatmadan da yapmak gerekiyor. Yine 30 kere nefes alıp verip soluk borunuzu yatmadan önce temizlemiş olursunuz. Bu temizlik sizi uykuya hazırlar, sabah yaptığınız temizlik ise güne başlamaya hazırlar.

 

 

Diyafram Kası ve Karın Kası

İlk olarak nefesinizin dolacağı ilk kısım karın boşluğunuzdur. Karın boşluğunuzu burun vasıtasıyla vücudunuza alacağınız derin bir nefes aracılığıyla şişirmeniz gerekiyor. Sonrasında, solunan hava diyafram kası vasıtasıyla göğüs bölgesine ve o bölgeden de soluk borusuna kadar gönderilmeli. Havayı soluk borunuzda hissedeceksiniz. Havayı burada iki saniye tuttuktan hemen sonra açık olan burun yollarınızdan nefesinizi yavaş bir şekilde vermeye başlayın. İlk olarak omuzlarınız aşağı doğru süzülecek ve göğüs kafesiniz içe doğru çekilecek. Bunların sonrasında da karın bölgenizi içinize doğru çekerek bütün havayı dışarı çıkartın. Bu işlemleri ara ara tekrar edebilirsiniz. Bu egzersizler nefes alıp vermenizi bir düzene sokacaktır.

Doğru Nefes Alma Teknikleri
Doğru Nefes Alma Teknikleri

Karın bölgenizi hava ile doldurup boşaltma işlemini daha basit bir şekilde yapmanın bir yolu vardır. Sırtüstü yere yatmak bu işlemin kolay bir yoludur. Televizyon kumandası, oyun konsolu ya da cep telefonu gibi bir cismi göbek bölgenizin üzerine koyunuz. Sonra, burnunuzdan derin bir şekilde nefes alırken karın bölgenizi yavaş bir şekilde şişirmelisiniz. Tam o anda karnınıza koyduğunuz cismin yükseldiğini kendi gözleriniz ile görmelisiniz. Tam aksine burnunuzdan verirken de nefesi yavaş bir şekilde karnınızda yer alan havanın yavaş bir şekilde boşalmasıyla karnınızdaki cismin inişini izleyin. Bu nefes egzersizini her gün belirli miktarda tekrarlamanız faydanıza olacaktır. Doğru tekniği hayatınıza soktuğunuzda bir yerden sonra bu durum refleksif bir hal alacaktır. Yani özel bir çaba vermeden bu hareketleri doğal bir şekilde basitçe yapabileceksiniz.

 

Aklınıza takılan diğer konular için ”Aklınıza Takılanlar” kategorimizi ziyaret edebilir, Bizleri sosyal medya aracığı ile takip edebilirsiniz. Aklınıza takılan cevabını aradığınız konuları iletişim kısmı veya sosyal medya üzerinden bizimle paylaşabilir. Yorumlarda da belirtebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Reklam Engelleyici Kapatıp Tekrar Deneyiniz. Emeğe Saygı Duyunuz. Başarının ve Aklımıza Takılanların Tek adresi Sen de Anlat siz değerli okuyucularımızın dertlerine ve mutluluklarına ortak olmak için var.