Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

İçindekiler
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?
Borderline kişilik kavramı 1938’de ortaya çıkmış bir kavramdır. Borderline kişilerde kontrol sorunu olmakla birlikte yaptıkları eylemlerde tutarsızlık söz konusudur. Bu tutarsızlık güncel hayatlarının da rutinde kalmasının önüne geçmektedir. Borderline kelimesi sınırda anlamında gelmektedir. Sınırda yaşayan bu bireyler belirsiz davranışlar sergilerken diğer insanların gözünde kestirilemez olarak görülürler. Ani duygu değişiklikleri olmakla birlikte kendi kimliklerine yabancılaşma görülmektedir. Kendilerini hayatta bir yere konumlayamaz ve herhangi bir yere ait hissetmezler. Kişilerin düşünceleri çok hızlı değiştiği davranışları da hızlı değişirler.

Değer yargıları değişen bireylerin ilgi alanları da hızlı değişirler. Sadece siyah ve beyaz olarak kabul ettikleri hayatlarında griye yer vermemektedirler. İnsanlara olan tavırları çok hızlı değişir herhangi bir sebep olmadan insan ilişkilerinde olumsuz şeyler yaşayabilirler. Duygularını yüksek yaşarlar, abartılı davranışlar içerisinde bulunurlar. Çabuk değişen duygular davranış bozukluğuna yol açmaktadır. Kendilerine zarar verme eğilimleri çok olmakla birlikte çevreye ve eşyalara da zarar verebilirler. Öfke kontrolünde problem yaşamakla birlikte o an içerisinde oldukları durumu algılayamazlar. İnsan ilişkileri konusunda karşı tarafın hareketlerine sebepsiz tepkiler gösterip bir anda her şeyden vazgeçme eğilimleri gösterebilirler. Neyi ne konuda yapacağı konusunda sürekli belirsiz olan birey yapacağı şeyler konusunda da sınır tanımaz. ,

Sakin bir şekilde otururken ufak bir şey için büyük bir kavga içinde kendisini bulup eşyalara zarar verebilir. Aslında beyninin kontrolü konusunda yetersiz kalan borderline bireylerin denetim mekanizması oldukça zayıftır. Bireyin bilinç düzeyinde yaşanankararsızlık,tutarsız davranış gösterme eğilimleri davranış bozukluğuna yol açar. Temasta olduğu bireylerde nasıl davranacakları konusunda şüpheye düşerler.
Borderline bireyler uzun soluklu ilişkiler yaşayamazlar. Çünkü içlerindeki güvensizlik ve değişim istenci sabit kalmaları önünde bir engeldir. Farklı istekler ve farklı ortam arayışları ne istediklerini bilmemelerine yol açar. Sonuç olarak karmaşık ve kendisini anlamayan bir birey ortaya çıkmıştır. Güvensizliği hem kendisine hem etrafına olduğu için öfke duygularını denetlemek konusunda problem yaşarlar. Denetim mekanizmaları zayıf olan borderline kişiler bipolardan farklı olarak daha uç duygulardan ziyade daha geçişli duygular yaşamaktadırlar. Geçişler insanda yorgunluğa, tükenmişliğe yol açmaktadırlar. Yorgun bireyler de hayata karşı daha umutsuz ve güvensiz olup, hayat rutinlerine olan saygılarını kaybederler. Bireylerde güven eksikliği kendi hayatlarını olumsuz etkilemektedir.

Teşhisi diğer insanların uyarıları sonucunda da koyabilirler. Fakat en doğru teşhis doktor kontrolünde koyulan teşhislerdir. Bu teşhisler sonucunda sonradan ortaya çıkan borderline özellikleri ilaç etkisi ile azaltılabilir. Doğru teşhisler sonucu hasta borderline etkisinden tamamen de kurtulabilir. Fakat yanlış teşhisler sonucu ve bireyin tamamen çevre söylemleri sonucu kendisine teşhis koyması ve ona uygun ilaçlar alması tamamen yanlış bir durumdur. Bu süreç kontrol altında tutulabilen ve iyi bir denetim ile yola koyulabilecek bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Makalemiz tamamen bilgilendirme amaçlıdır, Herhangi bir teşhis etme durumu yoktur. Bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Başarmak İçin Dibi Görmek Mi Gerekir? ile ilgili olan makalemize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Sizde önerilerinizi bizimle paylaşabilir, değerli yorumlarınızı makalemiz üzerinden iletebilirsiniz.
Aklınıza takılan diğer konular için ”Aklınıza Takılanlar” kategorimizi ziyaret edebilir, Bizleri sosyal medya aracığı ile takip edebilirsiniz. Aklınıza takılan cevabını aradığınız konuları iletişim kısmı veya sosyal medya üzerinden bizimle paylaşabilir. Yorumlarda da belirtebilirsiniz. Sizde anlatmak isterseniz iletişim kutumuz üzerinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Sizden Gelenler kategorimizde sizlerde yer alabilirsiniz.