Bipolar Kişilik Bozukluğu Nedir?

İçindekiler
Bipolar Kişilik Bozukluğu Nedir?
Bipolar Kişilik Bozukluğu Nedir?
Bipolar Kişilik Bozukluğu bireyin duygu ve davranışlarını etkileyen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. İki uçlu duygu durum bozukluğu olarak geçmektedir. İki uca sahip olan birey iki farklı duyguyu da çok yüksek şekilde yaşamaktadır.
Bireyler kendilerini iyi hissederken bir anda kötü hissedebilir ve bu geçişler oldukça ani olmaktadır. Kişiler uç duygular içerisinde davranış gösterirler. Herhangi bir konuda çok mutlu hissederken bir anda çok mutsuz hissedebilirler. Genetiksel aktarım ile aileden geçebilen bipolar bozukluk zamanla travmalar sonucu da ortaya çıkabilir. Kullanılan maddeler sonucunda da ortaya daha sonradan çıkabilmektedir.

Kişi yaptığı davranışların uç olduğunu o an göremez. Fakat daha sonrasında başka insanların söylemleri sonucunda fark edip pişman olabilir. Öfke kontrol sorunu yaşayan insanların çoğunda bipolar özellikleri görünmektedir. Bipoların belirli dönemleri ve ölçüleri vardır. İleri seviye olanların gündelik hayatında zorluklarla karşılaşma ihtimali çok yüksektir. Mani ve depresif olarak iki dönemde seyreden bipoların mani dönemleri bireyler çok neşeli olup hislerini olumlu anlamda yüksek yaşarlar. Her konuda aşırı özgüvenli olurlar, girişimci olurlar. Cinselliğe daha fazla eğilim göstermekle birlikte uyuşturucu kullanımı konusunda eğilimli olmaktadırlar.

Bipolar Kişilik Bozukluğu Depresif Dönemi
Depresif dönemleri ise mani dönemlerinden tamamen farklıdır. Mani dönemlerinde ne kadar olumlu ise depresif dönemlerde de aynı seviye buhran ve depresyon eğilimleri gözlenmektedir. Daha fazla uyuma isteği içinde olan bireyler hep huzursuz hissederler. Mutsuz ve kronik bir rahatsızlık içerisinde gibi davranırlar. Cinsel isteksizlik başlar. Doğru ilişkiler kurmazlar. Umutsuz, suçlu hisseden bireyde intihar eğilimli ve hayata karşı öfke durumu gözlenmektedir. Öfke kontrolü azalan bireyin insan ilişkileri ve gündelik hayatı aksamaya başlamaktadır. Yorgun ve umutsuz olan birey için yaşamak oldukça zor hale gelmeye başlar. Bireyin depresyon dönemi ataklarla zor hale gelir. Herhangi bir şeye sabrı olmayan bireyin, tahammül seviyesi oldukça düşük olduğu için çevresi ile arasının bozulma durumları gerçekleşir.
Bipolar Tanısı Nasıl Koyulmalı?
Bipolar birey kendi duygularına tanım koyamaz. Çünkü geçici ve yüksek duygularını aslında kendi içinde de kabullenme durumunu reddeder. Kendi duygularını reddettiği için sürekli bir öfke hali ve diğer insanlara karşı güvensizlik yaşar. Özünde bireyin kendisine de güvensiz olma durumu mevcuttur. Çünkü tutarsız davranışlarını sakin olduğu dönemde onaylamaz.

Bipolar tanısı koymak günümüzde oldukça zorlaşmaktadır. Normal bir öfke düzeyi dahi dışarıdan bipolar belirtisi gibi gözükmekte birlikte, bipolar atağı olmadan teşhis koymak oldukça yanlış olacaktır. Önce gözlem gerekmektedir. Ataklar gözlenmeli, sonrasında doktorun tedavisi için başlanmalıdır. Fakat sadece İnternet üzerinden yapılan testler ve özellikler sonucunda birey kendi kendine bipolar teşhisi koymamalıdır. Mutlaka bir uzman ile görüşmek ve tanısını buna göre almalıdır. Profesyonel yardımlar sonucunda alınan ilaçlar ve çevrenin de bu süreci desteklemesi sonucunda bireyin bu rahatsızlığı hafifleyebilir hatta tamamen geçebilir.
Siz değerli okuyucularımız da bu şekilde anonim paylaşımlarda bulunabilir. Farklı konuları anlatabilir, kendi yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz. Siz olduğunuz sürece var olduğumuz bu platformda sizlerle beraber yürüyeceğiz. Bizleri Sosyal Medyadan da takip etmeyi unutmayınız.