Başarı Nedir?, Başarının Tanımı Nedir?

İçindekiler
Başarı Nedir?, Başarının Tanımı Nedir?
Başarı Nedir?
Başarı, tanımlaması yapılmış bir dizi beklentiyi gerçekleştirmek olarak ifade edilebilir. Başarının tanımı her insan için farklı olsa da aslında başarının odağı sonuçtur. Bir sonuç iyiyse başarılı sayılırsınız. Sonucun kötü olması durumunda da başarısız sayılırsınız. Bu değerlendirme genellikle tanımlamalar ile orantısızdır. Çünkü olayın içerisinde tanımlamayı unutarak sonuca odaklanıyoruz. Bu sonuca ulaşma hırsı ruhumuzu ve bedenimizi etkisi altına alarak ilerliyor. Bu etkiyi en aza indirerek başarı tanımımıza sadık kalabiliriz. Başarı tanımımıza sadık kaldığımız ölçüde başarılı oluruz. Bu da bize mutluluk getirir. Diğer türlü ise başarısız olduğumuzu düşünerek mutsuz oluruz.

Başarı Tanımı Nedir?
Başarı bazen bir süreçtir. Bu sürecin zaman aralığı değişebilir. Örneğin, bir tohum ekersiniz ve anlık olarak bir sonuç almazsınız. Bu durum bazı insanlar için başarısızlıktır. Belli bir süre geçtikten sonra ekilen bu tohum filizlenir ve büyür. İşte bu da bazı insanlar için asıl başarıdır. Bütün mesele aslında bu tanımlamalardan hangisinin sizin için geçerli olduğu ile bağlantılıdır. Bu geçerlilik ihtiyacınıza göre şekil alır. Anlık ihtiyacınız varsa ekilen bir tohumdan hemen filizlenme beklersiniz. Filizlenme olmaması durumunda başarısızlık olduğu ifade edersiniz. Fakat sabrınız varsa ve gelecek odaklı yaklaşırsanız filizlenmenin vaktini beklemeniz sizin için bir başarısızlık olmadığını düşünürsünüz. Bu da sizin mutluluk katsayınızı yükselterek başarılı olmanıza katkı sağlar.

Çocuklarda Başarı
Çocuklarda başarı yetişkinlere göre farklılık gösteriyor. Çocuklarda başarı öğrenme boyutundadır. Herhangi bir şeyi öğrenmek çocuklar için başarıdır. Çocuklar bir şeyi öğrenirken çok soru sorarlar. Onlar soru sorarak öğrenmeye odaklanırlar. Olaylara genelde sonuç odaklı yaklaşmazlar. Olaylara sonuç odaklı yaklaşanlar, birkaç soru sorarak kısa yoldan sonuca varmak isterler. Bu durum çocuklarda yerini detaya bırakır. Hatta bazı çocuklar soruları ile çokça kez ailesini ve çevresindekileri bunaltabilir. Bu durumlarda çocukların başarılı olması için sorularını büyük bir sabırla yanıtlamalıyız. Sorularına yanıt olan çocuklar aldıkları yanıtlar ölçüsünde kendilerine bir ilgi alanı belirlerler. Bu ilgi alanları onların karakterinin oluşumuna katkı sağlar.

Başarısızlığın Sebepleri
Başarısızlığın birden çok sebebi vardır. Bu sebepler çeşitli şekillerde ifade edilebilir. Bu noktada temel sebeplere odaklanmak başarısızlığı ortadan kaldırarak başarının kilidini açacaktır.
- Alınan yetersiz eğitim
- Disiplin yoksunluğu
- Amaçsız ve hedefsiz olunması
- Ortam uygunsuzluğu
- Hayal kurmamak
- Odaklanma yetersizliği

Örnekler çoğaltılabilir fakat temel olarak bu altı noktaya odaklanabiliriz. Öncelikli olarak bir hedefi olmalı insanın. Bu hedefin de bir amacı olmalı. Hedef ve amaç birbirini tamamlamalı. Bu tamamlamanın eksik olduğu noktalarda savrulmalar kaçınılmazdır. Rotasız gemiye rüzgar bile yardım etmez misali rotamızı belirleyip yola öyle çıkmalıyız. Yoksa en ufak sıkıntıda savruluruz ve batabiliriz. Tüm bunlarla beraber alınan eğitim ve disiplin de son derece önemli. Disiplin başarı için olmazsa olmazdır. İstediğiniz kadar eğitimli, odak ve hedef sahibi olabilirsiniz. Bu sizi belirli bir noktaya taşır. O noktalar da sizi duraksatır ve bir süre sonra geriletir. Hayal kurduğunuz noktalara ulaşamazsınız.
Hayal kurmak insan beynini ileriye taşır. Hayal kurarken gerçeklerden kopmak özgürlük katar. Bu özgürlük yapabilme cesareti verir insana. Hatta konuya odaklanmanıza yardımcı olur. Çünkü o hayali gerçekleştirmek için motive olmuşsunuzdur. Hedefinize yürümeye başlarsınız denedikçe gelişirsiniz. Tam da bu noktada başarı gelip kapınızı çalar. Bugün başarısız olabilirsiniz, yarın da başarısız olabilirsiniz fakat uzun vadede başarılı olacaksınız. Bu maddelerin her biri yalnız başına başarısızlığın sadece tek bir sebebidir. Önemli olan bu bütün sebeplerin harmanını doğru bir şekilde yapabilmektir. Başarı bütün bu temellendirmelerinin özetidir.
Başarmak İçin Dibi Görmek Mi Gerekir? ile ilgili olan makalemize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Sizde önerilerinizi bizimle paylaşabilir, değerli yorumlarınızı makalemiz üzerinden iletebilirsiniz.
Aklınıza takılan diğer konular için ”Aklınıza Takılanlar” kategorimizi ziyaret edebilir, Bizleri sosyal medya aracığı ile takip edebilirsiniz. Aklınıza takılan cevabını aradığınız konuları iletişim kısmı veya sosyal medya üzerinden bizimle paylaşabilir. Yorumlarda da belirtebilirsiniz. Sizde anlatmak isterseniz iletişim kutumuz üzerinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Sizden Gelenler kategorimizde sizlerde yer alabilirsiniz.