21 Gün Kuralı Nedir?

İçindekiler
21 Gün Kuralı Nedir?
21 Gün Kuralı Nedir?
21 gün kuralı, aynı olayı 21 gün tekrar etmektir. Aslında 21 gün kuralı alışkanlık kazanmaktır. Süre içerisinde her gün belirli bir eylemi gerçekleştirmek bir süre sonra normal hale gelir ve kolaylaşır. İstikrar kazanmak için ortaya atılan 21 gün kuralının aslında sayısının önemi yoktur. Birey kendi zihni içerisinde kendini onaylar. Arka planında belirli bir aktiviteye verilen bir zaman ve onu ilerletmek vardır. Aslında herhangi bir eylemi belirli bir süre içerisinde yapmakta aynı süreci verir. Burada önemli olan şey 21 gün yapılmasından ziyade o sürece sadık olmak ve istikrarı devam ettirmektir.

Örnek olarak spora başlamış birisini ele alalım. İlk gün spor yapmak konusunda hevesli olmayan birey bir hafta sonunda artık spor yapma eylemini kendisi için normal bir aktivite olarak görmektedir. İkinci haftadan sonra artık bu alışkanlık haline gelmiştir. Burada önemli olan şey ilk yapma sürecinden sonra devamını getirmek ve sürece istikrarlı şekilde devam etmektir. 21 gün kuralı da aynı şekilde bir eylemi 21 gün tekrar etmek üzerine kurulu bir durumu ortaya koyar. 21 günün sonunda artık bu eylem bir alışkanlık haline geldiği için devamını getirmek birey için çok daha kolay olacaktır.

21 Gün Kuralı Neden Önemlidir?
Bu kuralda önemli olan detay bireylerin yaşam sürecinde yaptığı aktivitelerinde istikrarlı olmasını talep etmektir. Zihnimiz ile küçük bir oyun oynar gibi yaptığımız eylemi devam ettirdikçe aslında kendi kendimizi onaylamış olur ve devam ederiz. Buna örnek vermemiz gerekir ise, bir ilişkinin başlangıcında istikrar konusunda şüphe içinde oluruz. Fakat zaman geçtikçe ilişkiye inancımız artar çünkü artık bizim kontrol mekanizmamızda istikrarlı bir eylem haline gelmiştir. Yapılan davranışlar önce düşüncede karşılık bulur. Sonrasında yaptıkça ve devam ettikçe bizim için edinilmiş bir davranış haline gelir. Davranış haline getirdiğimiz edimlerden de vazgeçmemiz zordur. Davranışlar kalıcıdır.

Bir ilişki ayrılığında insanların zamana vurgu yapma sebebi de budur. Zaman içerisinde kendimize ait alanımızda yaptığımız hareket ve eylemler bir süre sonra bizi temsil eden şeyler haline gelirler. Aslında bu kuralda belirtilen sürenin bir önemi yoktur. Yapılan eylemde ne kadar istikrarlı olduğunuz ve devam ettirmek konusundaki başarınız önemlidir. 21 yerine 40 demiş olsak bile herhangi bir değişiklik olmazdı.
Başka bir örnek olarak kitap okuma alışkanlığını ele alalım. Kitap okumak istikrar gerektiren bir süreçtir. 21 gün boyunca 10 sayfa kitap okuyan birisi hem kitap okumuş olur hem de kitap okuma alışkanlığı edinmiş olur. Kitap okuma alışkanlığı zamanla oluşan ve odak gerektiren bir eylemdir. Aslında bu edimi 10 gün boyunca yapsak bile aynı sonucu görebilirdik. Önemli olan sürece istikrarlı bir şekilde bağlı kalmak ve alışkanlık haline getirmektir.
Başarı Nedir?, Başarının Tanımı Nedir? ile ilgili olan makalemize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Sizde önerilerinizi bizimle paylaşabilir, değerli yorumlarınızı makalemiz üzerinden iletebilirsiniz.
Aklınıza takılan diğer konular için ”Aklınıza Takılanlar” kategorimizi ziyaret edebilir, Bizleri sosyal medya aracığı ile takip edebilirsiniz. Aklınıza takılan cevabını aradığınız konuları iletişim kısmı veya sosyal medya üzerinden bizimle paylaşabilir. Yorumlarda da belirtebilirsiniz. Sizde anlatmak isterseniz iletişim kutumuz üzerinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Sizden Gelenler kategorimizde sizlerde yer alabilirsiniz.